Stockholm Fotomaraton

FAQ

Ett fotomaraton är en fototävling som går ut på att tolka olika teman.

Stockholm Fotomaraton innehåller 24 olika teman som ska avbildas i rätt ordning med en bild per tema under 24 timmar. Alla teman släpps successivt under fotomaratondagen.

Mer information om vad ett fotomaraton är och hur det fungerar kan hittas här.

När du deltar i Stockholm Fotomaraton har du möjlighet att vara med under 12 eller 24 timmar. 
Det är samma biljett som gäller oavsett vilken klass du valt att vara med i.
Det innebär att du i praktiken inte behöver ta ett beslut om hur länge du vill vara med förrän du står där vid midnatt.

Tips: Förbered dig för att vara med hela dygnet så du kan fortsätta om du vill, även om din plan har varit att delta 12 timmar.

Självklart! Vi kommer dela ut pris till bästa bild i varje tema samt till topp 3 bästa bildserierna i både 12 och 24 timmarsklassen.

Ja, för att bedömningen ska vara så rättvis och fördomsfri som möjligt kommer juryn inte ha en aning om vem det är som tagit bilderna de bedömer.

Rättigheterna till bilderna som tas under Stockholm Fotomaraton ägs av fotograferna.

När du anmäler dig till tävlingen ger du Stockholm Fotomaraton rätt att använda dina bilder i alla medier i samband med marknadsföring och promotion för Stockholm Fotomaraton. Du ger också ditt godkännande till att dina bilder kan komma att hamna i en fotobok med bilder från eventet som kommer att säljas.

Du har även valet av att låta Stadsmuseet använda dina bilder i sin dokumentation av Stockholm.

Runt om i världen finns det många olika Fotomaratons. För en uppdaterad lista om var det finns i år kan du hitta på www.photomarathon.com.

I Sverige finns det i bland annat Malmö och Örebro.

Registrering

Genom att klicka på “Anmäl Dig” här på hemsidan. Därefter får du fylla i lite uppgifter för att registrera dig. Det kostar 350 kr (+10 kr i serviceavgift) och betalningen sker via kort.

350 kr + 10 kr i serviceavgift.
Som student har du 20% rabatt med rabattkoden ”student”

Sista dagen att anmäla sig är den 30 juli. Därefter kommer det att släppas ett begränsat antal ”sista minuten” biljetter för 400 kr styck.

Anmälningen är bindande och det betyder att vi tyvärr inte kan ge tillbaka några pengar. Du kan däremot ge bort din plats till en vän.

För att göra detta mailar du in till support@fotomaratonsverige.se och skriver dina uppgifter samt uppgifterna till personen som tar din plats.

Villkor för deltagande

Deltagarna får ett startnummer och en nummerlapp vid incheckning. Nummerlappen ska bäras synlig under hela maratondygnet.

Nej!

Efterbearbetning av bilder är inte tillåtet. Photoshopade eller på annat sätt förändrade bilder leder till diskvalificering.

Många nya digitalkameror har inbyggda effekter som tex. Sepia, svartvit med mera. Dessa är effekter som läggs på innan bilden tas och är därför tillåtna. Däremot är alla applikationer som justerar bilden på olika sätt förbjudna. All efterbearbetning och retuschering är förbjuden och leder till diskvalificering.

Bilderna måste vara tagna med en kamera, ej mobiltelefon. Det spelar ingen roll vad för modell det är. Det kan vara en enklare kompakt-kamera eller en proffsig systemkamera. Det som är viktigt är hur du tolkar och illustrerar de teman som ges. Om du tänkt vara med analogt är det småformatskamera som gäller, modell spelar ingen roll.

Ja! Årets upplaga har en analog klass i samarbete med Odenlab!. Samma regler gäller för den analoga klassen med några viktiga tillägg:

 • Film införskaffas av medverkande fotograf. Endast följande filmer är godkända:
  Färg 135-film:
  Eget val av film framkallad med C41 processen (36 bilder)
  Svartvit 135-film:
  Tri-x, TMax-100, TMax-400, Ilford HP5, Ilford Delta 100 och 400
 • Vid start, se till att exponera de tre första bilderna “blankt”, dvs med linslocket på.
  Detta är för att på ett enkelt sätt identifiera bild nummer ett i serien. Missas detta kommer inte dina bilder att bedömas.

Alla bilder ska vara tagna i högsta kvalitet med JPEG-format.
Bildformatet (aspect ratio) bör ej vara bredare än 3:2.

Nej. Du bör ta med ett tomt och felfritt minneskort till starten.

Nej. Du ansvarar själv för införskaffning av film enl ovanstående lista.

Det finns ingen åldersgräns för att vara med i Stockholm Fotomaraton. Däremot behöver personer under 18 år ha målsmans godkännande.

Dags för Fotomaran

Förutom det du vill ha med dig under dagen ska du vid incheckningen identifiera dig med din biljett (qr-kod). Ett gott humör är också att föredra!

Stockholm Fotomaraton håller på i 24 timmar. Detta betyder att du som deltagare ska ha tagit dina 24 bilder inom 24 timmar. Du ska även ha passerat alla checkpoints (en var fjärde timme).

Om du är med i halvmaran pågår den i 12 timmar (fram till midnatt). Då ska du som deltagare ha tagit alla dina 12 bilder innan klockan slår 00.00.

Under Fotomaratonet ska du som deltagare passera 5 stycken olika checkpoints förutom start och mål. Dessa checkpoints är placerade runt om i innerstan. Det är endast en checkpoint öppen i taget och varje checkpoint har öppet i 2 timmar.

Tiderna för checkpointsen är följande.
Checkpoint 1: – 15.00-17.00

Checkpoint 2: – 19.00-21.00

Checkpoint 3: – 23.00-01.00
(Mål för 12-timmarsklassen)

Checkpoint 4: – 03.00-05.00

Checkpoint 5: – 07.00-09.00

Checkpoint 6: – 11.00 – 13.00
(Mål)

Självklart!
Du får har med dig fotoassistenter, chaufförer, modeller och allt du tror du kan behöva. Se bara till att plånboken håller!

Efter Fotomaran

Bildserier
Efter att ni alla gått hem från målgången och vankar mot sängarna sätter efterarbetet igång. Redan dagen efter har era inlämnade bilder skapats till kontaktkartor och går iväg på tryck.  I mitten av september sätter sig sen vår eminenta jury ner och utser de bästa bildserierna från årets Stockholm Fotomaraton.

  – Teman
Alla teman bedöms också separat av olika jurygrupper bestående av partners och sakkunniga. De tar fram topp 10 på varje tema och därutöver en vinnare eller topp 3.

Efter Fotomaran är klar kommer vi arrangera olika utställningar. Det kan vara utställningar med olika partners där vi ställer ut topp 10 på ett eller två teman, eller en större utställning  med alla bilder.

Det sista som händer på året för Stockholm Fotomaraton är prisutdelningen.

Här presenterar vi alla vinnare på alla teman samt bästa bildserierna. Det brukar bli en härlig tillställning med mycket bilder och annat skoj.